Hållbarhet

VARMt och hållbart

2019 är det året då vi i VARM valt att ta ställning för miljön. På riktigt. Detta genom att tillsätta en hållbarhetsansvarig i gruppen och aktivt arbeta för att miljödiplomera mässan. 

Under planeringen av VARM-veckan har vi kontinuerligt haft miljön som fokus. Dock vill vi poängtera att miljödiplomeringen i år endast omfattar mässan. Alltså ett steg i rätt riktning! Vi har på eget initiativ valt ett starkt miljöfokus även för utformning av AW, bankett, kontaktsamtal och eventveckan. VARMs arbete för miljön har bara börjat och inför kommande år är målsättningen att miljödiplomera hela VARM-veckan.

Under arbetet med miljödiplomeringen har 59 krav om avtrycket på miljön gåtts igenom. De innefattar hur vi kan begränsa avfallet, utsläppen och öka inkluderandet av människor. Vi har gått igenom punkt efter punkt och sett hur vi kan förhålla oss till dem och implementera dem i VARM. Vi vill att alla ska känna sig välkomna under VARM-veckan och arbetar mot det genom att erbjuda övergripande information om VARM-veckan både på svenska och engelska samt försöker få till minst ett event som hålls helt på engelska.

Störst fokus i miljöarbetet ligger på hur vi kan minska vårt avfall och där inkluderas hur redan inhandlat material används samt vilka material de är gjorda av. Årets mässa har därmed genomgått en del förändringar, stora som små, varav några lyfts fram nedan.

Katalogen blir digital!

I år slopar vi utskriften av 600 kataloger och digitaliserar katalogen i vår sprillans nya app VARM mässan som utvecklats under våren tillsammans med bolaget Sharpmind. I appen återfinns information om företagen, mässkarta och schema för event-veckan, allt som tidigare funnits i katalogen och såklart ännu mer. 

Lyft blicken!

En stor del av den matta som tidigare köpts in till mässan har inte kunnat återvinnas eller återanvändas, vi har därför valt att undvika denna och istället satsa på annan typ av skyltning för att du ska hitta till mässan.

Tänk långsiktigt! 

Vi vill begränsa användandet av engångsmaterial under mässan och uppmuntrar till att ta med egen vattenflaska och kaffemugg, i de fall engångsmaterial kommer att finnas är dessa av miljöanpassat material. Ta en bild på företagets namn eller skriv upp hemsidan under anteckningar i appen istället för att ta flyers.

Hållbara möten!

Ställ frågor om företaget, deras yrkesroll, be att få lägga till företagsrepresentanterna på LinkedIn för framtida kontakt. Skriv upp dig på mailutskick och informationskvällar för att få träffa företaget och dess anställda fler gånger. Hur uttjatat det än må vara så krävs det att nämnas igen, stick ut.

Livsmedel

Allt livsmedel vi tillhandahåller under mässdagen är veganskt, en stor mängd är också ekologiskt och allt kaffe är rättvisemärkt.

Det här kan du göra för att påverka ditt klimatavtryck under dagen:

  • Åk kollektivt till mässan
  • Välj veganskt även utanför mässområdet
  • Sortera ditt avfall i någon av våra källsorteringsstationer
  • Ta inte gratisföremål du inte kommer att använda
  • Ta med din egen vattenflaska och fyll på i någon av våra vattenstationer.
  • Ta med din egen kaffemugg eller termos, behåll din pappersmugg under hela dagen.